CGG Waas & Dender

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

×

Waarschuwing

JFolder: :bestanden: Pad is geen map. Pad: /home/390429.cloudwaysapps.com/atgmymgebk/public_html/images/fotogalerij
×

Attentie

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/fotogalerij

Online sessies voor iedereen die in de zorg werkt

De coronacrisis heeft een grote impact op iedereen. Voor wie werkt in de zorg is deze impact nog eens zo groot. De werkdruk is hoog en het werken met mensen kan veeleisend en emotioneel zijn in deze bijzondere tijden.

We horen vaak dingen zoals: “Draag zorg voor de zorgverlener” of “Als je goed voor jezelf zorgt, kun je beter zorgen voor anderen”.

 Maar hoe doe je dat, voor jezelf zorgen?

Zelfzorg is een hulpmiddel om goed te kunnen omgaan met stress en (werk)druk.

Daarom organiseren we vanuit het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Waas & Dender 2 online infosessies over hoe je kan omgaan met stress en beter voor jezelf kan zorgen.

Waar? Gewoon in je eigen kot. Je hoeft je niet te verplaatsen!

Voor wie?   Voor iedereen die werkzaam is in de zorg.

Prijs? Gratis.

Begeleiders? Tineke De Breucker & Cynthia Deman (preventiewerkers Centrum Geestelijke Gezondheidszorg) 

Data 2021

Het gaat om 2 aparte sessies die samen één geheel vormen; kan je op een van de momenten niet aansluiten, schrijf je dan toch zeker in. Op die manier kan je steeds de heruitzending. 

- Reeks maart via webinar (23 en 30 maart, van 20u tot 21u) - inschrijven via deze 'inschrijvingslinks webinar reeks maart'

 

Werkmateriaal

Sessie 1

Voor de powerpoint, klik hier

 Sessie 2

Voor de powerpoint, klik hier

Ben je tussen 13 en 16 jaar? Krijg je weleens opmerkingen dat je te veel gamet? Denk je soms dat je minder zou moeten gamen? Zou je ook eens iets anders willen doen in je vrije tijd, maar komt het er niet van?

Schrijf je dan in voor het Rebootkamp! Bekijk hier onze flyer

Herstart jezelf, samen met andere gamers

Rebootkamp is proeven van allerlei leuke activiteiten en je grenzen verleggen in de Vlaamse Ardennen, samen met andere jongeren die ook graag gamen. 

Praktisch
 • Rebootkamp gaat door van 23/08/2020 - 27/08/2020 in vakantiewoning De Chasse Patate (Hoogstad 2, 9690 Kluisbergen)
 • Kostprijs: €175 all-in (financiële tussenkomst is mogelijk)
 • Aantal deelnemers: maximum 10
 • Voorafgaand vindt een kennismakingsgesprek plaats
 • Interesse? Neem een kijkje op de website en meld je daar aan via het inschrijvingsformulier
Meer informatie?

Nog niet helemaal overtuigd of graag wat meer informatie? Neem een kijkje op de website of neem vrijblijvend contact op met de begeleider uit jouw regio: 

 • Regio Zuid-Oost-Vlaanderen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  • 0472 13 44 09
 • Regio Gent, Eeklo en Deinze
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 09 235 22 41
 • Regio Waas en Dender:
  • evavanhoeckDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  • 0472 37 50 87

Het Rebootkamp Oost-Vlaanderen is een samenwerkingsinitiatief tussen de Centra Geestelijke Gezondheidszorg Adentro, Zuid-Oost-Vlaanderen en Waas & Dender. 

Wapen je tegen stress en bouw aan je leven

Iedereen van ons kent en heeft stress. Dat is normaal en menselijk. Als de stress zich opstapelt, kan het echter lijden tot serieuzere problemen zoals angst, depressie, verslaving en vermoeidheid….  Soms zie je dan door de bomen het bos niet meer. Dan is er misschien iets meer nodig…
We willen je helpen een persoonlijk plan van aanpak te ontwikkelen. Dat versterkt je meer dan je denkt!  Het vormt een eerste stap in het proces dat je verder kan zetten met een therapeut.

Wat bieden we aan?
Het programma bestaat uit 3 bijeenkomsten (met telkens een kleine pauze). In deze sessies leggen we stap voor stap uit wat stress is. Hoe je het krijgt en wat je eraan kunt doen. Hoe zorg je ervoor dat stress niet tot ergere problemen leidt? Wat doe je als dit reeds het geval is? Tijdens de cursus reiken we je vaardigheden aan om zelf de eerste stappen te zetten om met stress en andere psychische problemen om te gaan.

Hoe pakken we het aan?

Tijdens de sessies gaan we niet in op de persoonlijke verhalen. We wisselen algemene uitleg af met individuele opdrachten die je meer inzicht geven op wat jou stress geeft en wat je eraan kunt doen. Je hoeft dus niet over jouw problemen te praten in deze sessies. Het is geen groepstherapie. Je hoeft niet met anderen te praten als je dat niet wenst.
Het is belangrijk dat je elke sessie aanwezig bent. De bijeenkomsten bouwen verder op elkaar (bij de online webinar kan je de sessies achteraf zelfs herbekijken).

We kiezen er, gezien COVID-19, voor om een groot deel van de sessies via online webinar aan te bieden. Tijdens deze sessies wordt een vooraf opgenomen sessie afgespeeld - zo hebben onze medewerkers helemaal de handen vrij om tijdens de uitzending via de live chat zo goed en persoonlijk als mogelijk op vragen in te gaan.

Heb je de webinarsessise gevolgd en wil je toch aanwezig zijn op de 'live' sessies in september, dan kan dat zeker.

Praktisch

Kostprijs: gratis

Data 2021

- Reeks maart via webinar (8,15 en 22 maart, van 19u tot 20u) - inschrijven via deze 'inschrijvingslink webinar reeks maart' 

- Reeks juni via webinar (3, 10 en 17 juni, van 19u tot 20u) - inschrijven via deze 'inschrijvingslink webinar reeks juni' 

- Reeks september, 'live' in onze vestiging in Sint-Niklaas (16, 23 en 30 september, van 19u tot 20u30) - inschrijven via deze 'inschrijvingslink live reeks september' 

- Reeks november online webinar (18 en 25 november en 2 december, van 19u tot 20u) - inschrijven via deze 'inschrijvingslink webinar reeks november'

Werkmateriaal

Sessie 1

Voor de powerpoint, klik hier
Voor het werkboekje, klik hier

Sessie 2

Voor de powerpoint, klik hier
Voor het werkboekje, klik hier

Sessie 3

Voor de powerpoint, klik hier
Voor het werkboekje, klik hier

 

Als je zoon of dochter riskant gamet, gokt, alcohol of andere drugs gebruikt, heeft dit ook een impact op jou en jouw gezin. Dit brengt vaak heel wat emoties met zich mee: bezorgdheid, angst, schuldgevoel, eenzaamheid, machteloosheid ... Op een bepaald moment kan dit te veel worden en kan je twijfelen over de verdere aanpak en jouw rol daarbinnen. Vanuit het CGG proberen we je als ouder/opvoeder zoveel mogelijk te ondersteunen. 

Individueel adviesgesprek

In een eenmalig adviesgesprek staan we stil bij jouw vragen of bezorgdheden rond het game-/gokgedrag en/of het middelengebruik van jouw zoon of dochter. Dit adviesgesprek is vrijblijvend en staat los van een mogelijk vroeginterventietraject

Oudergroep

De oudergroep is er voor ouders van jongeren die riskant gamen, gokken, alcohol of andere drugs gebruiken. Het aanbod bestaat uit 4 sessies. In elke sessie behandelen we een bepaald thema (productinformatie, gesprekstips, grenzen stellen…). Naast een informatief gedeelte kan je ervaringen uitwisselen met ouders in een gelijkaardige situatie. Wat verteld wordt, is vertrouwelijk, zodat de veiligheid gegarandeerd blijft. Om diezelfde reden houden we de groep op een maximum van 12 deelnemers. Voorafgaand aan de groepssessies nodigen we jou (en jouw partner) uit voor een kennismakinggesprek.

Praktisch

De oudergroep en individuele adviesgesprekken zijn gratis. Graag meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met onze werking.

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 • Algemeen nummer: 078 35 34 35
 • Rechtstreeks nummer: 03 293 25 23

Zorgen voor je kind en voor jezelf

Als je als volwassene kampt met psychische problemen kunnen zelfs de alledaagse dingen een uitdaging zijn. Ouderschap is één van die uitdagingen en bovendien deze die ons het nauwst aan het hart ligt. Als ouders wil je het beste voor je kind, wat er ook gebeurt. Toch stellen we vast dat kinderen vaak met zorgen en vragen zitten. Door hun voelsprieten merken ze bijvoorbeeld op wanneer het moeilijk met je gaat. Vaak weten ouders niet goed hoe hiermee om te gaan of hoe te reageren. Hierbij willen we je helpen!

Wat bieden we aan?

Het programma bestaat uit 3 bijeenkomsten van 1,5u ( met telkens een kleine pauze). Tijdens de sessies spreken we met jullie over het thema ouderschap en reiken we een aantal handvaten aan om de veerkracht van je kind te versterken, zodat hij/zij beter met de psychische zorgen van de ouder kan omgaan.

Hoe pakken we het aan?

Tijdens de sessies gaan we niet in op de persoonlijke verhalen. We wisselen algemene uitleg af met individuele opdrachten die je meer inzicht geven op wat jou stress geeft en wat je eraan kunt doen.

Je hoeft dus niet over jouw problemen te praten in deze sessies. Het is geen groepstherapie. Je hoeft niet met anderen te praten als je dat niet wenst.

Het is belangrijk dat je elke sessie aanwezig bent. De bijeenkomsten bouwen verder op elkaar.

Praktisch
Kostprijs: gratis
Data, uren en locatie in 2021 en 2022 (zie ook onze folder: klik hier)

 • Reeks 1 (2021): dinsdagavond 14, 21 en 28 september 2021 van 18u30 tot 20u (begeleiders: Maarten Bockstaele en Tineke Bettens). Dit in onze vestiging in Sint-Niklaas, Parklaan 14b te 9100 Sint-Niklaas.
 • Reeks 2 (2021): maandagnamiddag 8, 15 en 22 november 2021 van 13u30 tot 15u (begeleiders: Dafné Koklenberg en Ben Kwanten). Dit in onze vestiging in Sint-Niklaas, Parklaan 14b te 9100 Sint-Niklaas.
 • Reeks 3 (2022): donderdagavond 13, 20 en 27 januari 2022 van 18u30 tot 20u (begeleiders: Elisa Maesen en Tineke Bettens). Dit in onze vestiging in Dendermonde.
 • Reeks 5 (2022): maandagnamiddag 7, 14 en 21 maart 2022 van 13u30 tot 15u (begeleiders: Lies Bals en Ben Kwanten en Tineke Bettens). Dit in onze vestiging in Lokeren, Uebergdreef 12 te 9160 Lokeren.

We vragen om praktische redenen om in te schrijven via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Als je de dag zelf verhinderd bent, graag het centrale onthaal verwittigen via 078/35 34 35.

 

Pijler 1: Uitleg geven over je psychische kwetsbaarheid aan je kind 

Sessie

Powerpoint sessie 1: klik hier

Werkboek sessie 1: klik hier

Metaforen/verhalen

Voor kleinere kinderen tot 7 jaar: klik hier

Voor kinderen tussen 8 jaar en 14 jaar: klik hier

Voor pubers vanaf 15 jaar:

-          Zie ‘nuttige sites’: www.ikmaakdeklik.be 

-          Balkmetafoor; zie https://www.balkmetafoor.be/

Videomateriaal

Film Knetter: meisje van 11 jaar met een mama met bipolaire stoornis

Filmpje rond verslaving: klik hier

Filmpje over Femke die een mama heeft een met een verslaving en welke impact dit op haar heeft: Www.dedruglijn.be

Filmpje over uitleg over depressie: klik hier

Getuigenis van Nikki en haar mama met de diagnose borderline: klik hier

Filmpje waarin wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat ouders uitleg geven over hun psychische ziekte aan hun kind: klik hier 

Nuttige sites

www.cggwaasendender.be 

www.familieplatform.be/doelgroepen/kinderen 

www.ikmaakdeklik.be 

www.awel.be 

www.koap.be 

www.oudersonderinvloed.info 

www.druglijn.be 

www.vad.be 

http://kindreflex.be 

Leesboeken voor verschillende leeftijden: 

Voor de referenties van leesboeken, klik hier

 

Pijler 2: Ruimte geven om gevoelens te bespreken 

Sessie

Powerpoint sessie 2: klik hier

Werkboek sessie 2: klik hier

Gevoelsthermometer

Je kan samen met je kind een gevoelsthermometer maken, die je beiden kan gebruiken. Zo leer je kinderen om meer over hun gevoelens te praten en kan jij ook tonen aan je kind hoe je uzelf voelt. Dit laatste zorgt er voor dat je een belangrijk voorbeeld bent voor je kind, waarbij je laat zien dat het tonen van emoties helemaal OK is. Daarnaast maak je het voor kinderen ook meer voorspelbaar en weten ze meer wat ze van jou kunnen verwachten.

Kinderfilm waar op een leuke manier over emoties gepraat wordt. Je kan hier bv. samen met je kind naar kijken en vragen welk ventje (emotie) hij/zij soms voelt.

Film Inside Out

Kinderfilm waar op een leuke manier over emoties gepraat wordt. Je kan hier bv. samen met je kind naar kijken en vragen welk ventje (emotie) hij/zij soms voelt.

Spel

Spring kikker spring, A. Kooijman

Leesboeken

De kleur van emoties, A. Llenas, ISBN: 9789044823158

Vrolijk, M. van Hout, ISBN: 9789047706632


Pijler 3: Volwassen vertrouwenspersoon

Mogelijke volwassen vertrouwenspersonen

Andere ouder

Iemand anders uit de familie (bv. Grootouder, tante,…)

Juf

Buurvrouw

Therapeut

Pijler 4: Je kind de kans geven om gewoon kind te zijn

Sessie

Powerpoint sessie 3: klik hier

Werkboek sessie 3: klik hier

Mogelijke activiteiten die je kind de kans geven kind te zijn

Speeltuin

Gezelschapspelletjes

Samen naar een film kijken

Samen een tekening maken

Als ouder eens deelnemen aan een hobby

Vrijetijdsbesteding voor kind regelen

Kind naar verjaardagsfeestje laten gaan

Afspraakje met een vriend(in) regelen

...