CGG Waas & Dender

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

De preventiewerking Tabak, Alcohol en Drugs (TAD) is een deelwerking van CGG Waas en Dender die zich specifiek richt op het preventief werken rond verslavingsproblemen.

De werking richt zich tot sleutelfiguren/intermediairs om via hen de algemene bevolking te bereiken. Deze sleutelfiguren bevinden zich in diverse sectoren of doelgroepen: arbeid, bijzondere jeugdzorg, onderwijs, gezondheid, lokale besturen, jeugd, welzijn, vrije tijd …   

De preventiewerking zet zich in voor heel regio Waas en Dender en tracht zowel individuen, organisaties als het beleid te informeren, te vormen en te coachen rond de thema’s tabak, alcohol, medicatie, illegale drugs, gamen en gokken.  

Advies en consult

“Welk lesmateriaal over alcohol kan ik als leerkracht gebruiken in het derde middelbaar?”

“Als begeleider binnen een voorziening wil ik onze jongeren zo goed mogelijk kunnen doorverwijzen naar de drughulpverlening. Welke hulpverleningsmogelijkheden zijn er bij ons in de buurt?”

“Wat zegt de wet over het gebruik van cannabis?”

U kan bij ons terecht met eender welke vraag over het thema drugs, bijvoorbeeld: over verschillende soorten drugs, wetgeving, doorverwijsmogelijkheden…

 

Vorming en training

“We willen graag een vormingsmoment organiseren voor de werknemers van ons bedrijf in verband met de regels van alcohol- en druggebruik op het werk.”

“In onze jeugdbeweging willen we graag voor de leiding een infoavond organiseren over alcohol en drugs.”

“Wij willen voor onze begeleiders een vorming motiverende gespreksvoering organiseren.”

Vanuit CGG Waas en Dender streven we ernaar om informatie en vaardigheden op maat aan te reiken.

Bij de vormingen en trainingen kunnen volgende thema’s aan bod komen: productinformatie, wetgeving, signalen herkennen en bespreekbaar stellen, motiverende gesprekstechnieken, vorming over gokken of gamen …

 

Coaching

“Op school hebben we een vermoeden dat er veel druggebruik is de laatste tijd. Hoe pakken we dit aan?”

“In onze organisatie willen we graag een aantal regels uitwerken over alcoholgebruik naar het personeel.”

“Op huisbezoek worden mijn medewerkers blootgesteld aan tabaksrook. Kan ik hier een beleid rond uitwerken?”

Als externe begeleider ondersteunen we organisaties in het uitwerken van een tabak-, alcohol- en drugbeleid op maat. In het coachingsproces besteden we aandacht aan visie, regels en afspraken, zorg en begeleiding, educatie en omgevingsinterventies.

 

Ontlenen van materiaal

We beschikken over een uitgebreide infotheek met heel wat spelmateriaal, promillebrillen, dvd’s, boeken, lespakketten, brochures, posters…  

Wenst u graag iets te lenen? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dan helpen we u zo snel mogelijk verder.