CGG Waas & Dender

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

ACT: wat is dat?

Acceptance and Commitment Therapy/Training (ACT) is een wetenschappelijk onderbouwde en empirisch ondersteunde ‘derde generatie’ gedragstherapie die reeds effectief is gebleken bij een grote verscheidenheid aan problematieken zoals angst, depressie, chronische pijn, trauma en middelenmisbruik. ACT helpt je het leven te creëren dat je wilt, welke (slechte) gevoelens of gedachten er ook in je omgaan. Je oefent nieuwe manieren om de kwaliteit van je leven te verbeteren en je leert om te gaan met de barrières die je hierbij in de weg staan.

Door het ervaringsgerichte karakter van ACT, leent de methodiek zich uitstekend tot het werken met jongeren en volwassenen, zowel individueel als in groep. Naast curatieve toepassingen begint men ACT ook meer en meer in te zetten als algemene gezondheidspreventie.

Indien je meer wilt weten over ACT, de wetenschappelijke evidentie en de praktijk, verwijzen we je graag door naar de Nederlandstalige ‘chapter’ op http://www.acbsbene.com

ACT- consultatie functie voor diensten/hulpverleners

In CGG Waas en Dender is er doorheen de jaren al heel wat expertise opgebouwd in het werken met Acceptance & Commitment Therapy/Training (ACT). Naast de ontwikkelde curatieve en preventieve draaiboeken verzorgen wij in overleg ook vormingen op maat over ACT. Voor inleidingen in ACT verwijzen wij u graag door naar de ACT-academie (http://act-academie.be).

Voor meer specifieke vragen (ACT-preventie, ACT in gespecialiseerde settings, implementatie van ACT(-groepswerking) in diensten/teams…) kan u ons wel contacteren.

De contactpersonen voor de ACT-consultatiefunctie zijn Francis Pascal-Claes en Maarten Bockstaele, te bereiken via het algemene nummer 078 35 34 35 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Een greep uit de reeds aangeboden vormingen: ACT op een verslavingsunit, ACT voor chronische pijn, ACT bij autisme, ACT op kinderdiensten, ACT bij suïcide, ACT verdiepings-tweedaagse…